Jasper en ik werden hele dikke vrienden. Tenminste, dat dacht ik. Een vriendin die lerares is, wilde Jasper het liefst direct een kopje kleiner maken.

Door al die digitale vooruitgang is het leraarschap steeds vaker gericht op het bedenken van manieren om kinderen te blijven helpen kritisch na te denken. Want reken maar dat de intelligente schrijfrobot volop gebruikt ging worden.

Jasper wint nu al rap aan populariteit. Ik zag opeens posts op social media over dit schrijfwonder en andere AI-schrijfhulpen. Ik ontdekte dat Ronald Giphart al in 2017 samen met een bot een boek schreef (ja had ik gemist…)

Ik was onder de indruk van Jasper

Iedereen kan Jasper uitproberen. Vijf dagen lang schrijft hij gratis 10.000 woorden voor je. Je moet je daarna niet vergeten af te melden, anders zit je aan een jaarabonnement vast.

Je geeft Jasper een paar simpele commando’s en hupsakee hij spuugt een kant-en-klaar tekst voor je uit. Dat is tenminste de belofte. Ik nam Jasper enthousiast op proef. Het leek mij wel wat: mijn eigen schrijfassistent.

Jawel hoor, flop flop daar verscheen de ene tekst na de andere op het scherm. Hij vertaalde zelfs snel naar het Nederlands. Ik kon de stijl aanpassen, van casual tot zakelijk. Ook het soort tekst was aanpasbaar, van blogs tot advertenties.

Ik was onder de indruk. Geen enkele tekstschrijver kan zo snel typen. Over de inhoud was ik een stuk minder enthousiast. Het is indrukwekkend wat Jasper al kan, maar de teksten zijn nog lang geen publiceerbare kopij.

Hij bracht me op ideeën voor onderwerpen, verzon best goede koppen en produceerde een prima basistekst, maar ik moest er nog wel veel aan sleutelen en dubbelchecken. Jasper genereert soms een hoop onzin. Zelf blijven nadenken, is een must.

Leer prompts schrijven

Ik vroeg hem: Welke kapstokken voor een tekst zijn er. Dit maakte Jasper:

Heb je ooit een beetje extra flair willen toevoegen aan je teksten? Dan heb je geluk! Er zijn een aantal manieren waarop je kleerhangers kunt gebruiken om je tekst aan te kleden. Of je nu op zoek bent naar iets eenvoudigs of iets uitgebreider, wij hebben het voor je geregeld. Bekijk hieronder onze lijst met de beste kleerhangers voor een tekst!

Oké mijn fout. Dat met die kapstok was niet slim van mij. Ik veranderde de opdracht in: Welke invalshoeken voor een tekst zijn er.

Er zijn veel verschillende invalshoeken die je kunt kiezen bij het schrijven van een tekst. Je kunt schrijven vanuit een persoonlijk perspectief, een informatief perspectief of zelfs een creatief perspectief. Het hangt allemaal af van je publiek en wat je hoopt te bereiken met je schrijven. Welke invalshoek je ook kiest, zorg ervoor dat het boeiend is en de aandacht van je lezer vasthoudt. Kies verstandig!

Dat zag er al beter uit maar het is nog wel een vrij globale tekst. Een aantal tekstoefeningen later was het nieuwtje er voor mij af en had ik er genoeg van. Misschien waren mijn verwachtingen van kunstmatige intelligentie te hoog gespannen. Duurt het gewoon nog even tot Jasper echt verbluffende teksten kan maken.

De schrijfrobot kan niet alles in zijn eentje

Jasper en andere schrijfrobots worden steeds slimmer. ChatGPT is bijvoorbeeld ook een gewilde online hulp en op dit moment nog gratis. ChatGPT wordt al veel ingezet als assistent bij het maken van informatieve blogs en feitelijke artikelen.

Ook voor het krijgen van inspiratie hoef je alleen nog maar een vraag of prompt in te typen. Ja, de online schrijfrobot die massaal veel werk overneemt, is heel nabij. Dat geldt niet alleen voor het werk van tekstschrijvers, maar ook voor vertalers, programmeurs en journalisten.

Denk je eens in waar we over een aantal jaren al kunnen staan. Dan hebben we allemaal onze eigen persoonlijke online kloon. Die voer je alleen nog maar wat commando’s en hoppa jouw bot maakt in jouw stijl een verhaal, een kunstwerk, een podcast, een videocursus, een gedicht en een lied.

Of je wil dat allemaal in mijn stijl… Slik.

Er is gelukkig nog een lichtpuntje. Robots kunnen geen bronnen checken, zelf kritisch nadenken of origineel zijn. Ze kunnen niemand interviewen, eigen ervaringen hebben of emoties delen. Laten dat nu exact de teksten zijn waarmee jij een verbinding met je lezers maakt.

Dus een tip: zet nu in op het vertellen van jouw unieke verhaal. Moet je eens zien hoe jij straks opvalt tussen al die matige content en eenheidsworst-teksten. Heb je daarvoor een tekstschrijver nodig? Eentje die zelf blijft nadenken? Klik dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven