Ik mag mezelf sinds kort redacteur voor de Filmwijkkrant noemen. Daar ben ik trots op want ik ben al jaren fan van deze krant. Als je denkt dat het zo maar een buurtkrantje is, op het niveau van een schoolkrant, dan zit je er flink naast. Ze pakken het daar heel serieus aan.

Ik haalde er als journalist vaak zat een verhaal uit voor de krant Almere Vandaag en later de regionale omroep. De Filmwijkkrant was één van mijn bronnen.

Het is vandaag 7 december de dag van de vrijwilliger. Daarom deel ik met je hoe ik als vrijwilliger aan mijn eerste verhaal voor deze buurtkrant kwam.

Op zoek naar een verhaal

De Filmwijkkrant is de oudste krant in Almere. De krant bestaat al dertig jaar en wordt vier keer per jaar door vrijwilligers gemaakt en in de wijk bezorgd. Gratis en voor niks.

Ik lees over onze onzichtbare bewoners, zoals de schorpioenen. Ik ontdek hoe mijn buren hun huis hebben bemachtigd in deze overspannen woningmarkt. Ik leer van de tuintips die de buurman van verderop, Rob Verlinden, geeft. Ook word ik geïnformeerd over zaken als de invoering van het betaald parkeren en andere buurtontwikkelingen.

Kortom, een toffe krant.

Om bij de Filmwijkkrant te komen, moest ik een proefartikel maken en ik kreeg er een heuse deadline bij. Dat geldt voor iedereen. Ook als je al dik twintig jaar in de media werkt en tekstschrijver bent.

Ik zei het je al, ze pakken de zaken héél serieus aan. Gelukkig zei de coördinator er wel bij dat hij natuurlijk het volste vertrouwen in mij had en hoe blij hij was dat ik me had aangemeld.

Op zoek naar een verhaal dus…

Nieuws ligt op straat

Het journalistieke cliché luidt: het nieuws ligt op straat. Veel clichés zijn waar. Als ik in komkommertijd echt helemaal totaal niks meer wist te verzinnen om de lege kolommen gevuld te krijgen, trok ik erop uit. Even wandelen of een stukje autorijden en rondkijken. Er is altijd ergens een verhaal te ontdekken.

Ik liep dus de deur uit en in het Lumièrepark had ik al snel beet. Daar zat limonadeverkoper Sam. Tien jaar was ‘ie. Hij zat er al de hele middag en had nog niks verkocht.

Filmwijkkrant Almere

In dit boek vind je veel tips over het schrijven van verschillende soorten journalistieke verhalen, zoals nieuwsartikelen, achtergrondverhalen en reportages.

Affiliatelink naar Bol, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via deze link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven