Sta stil bij je verhaal om te blijven hangen

Dit is mijn verhaal. Ik ben er eentje van het soort ‘mij eerst ergens in verdiepen’. Niet zo maar hupsakee wat flitsende woorden op papier zetten of even snel een stukkie tikken. 

In de 23 jaar dat ik als redacteur en journalist werkte, stond ‘onderzoek doen’ áltijd bovenaan mijn to do-lijstje.

tick, complete, check-27406.jpg Waar draait het verhaal in de kern om?

tick, complete, check-27406.jpg Waar wordt de doelgroep door geraakt?

tick, complete, check-27406.jpg Hoe geef ik het verhaal relevantie?

Daarna ging ik pas aan de slag. Die methode pas ik ook toe als tekstschrijver zodat ik jou kan helpen met het schrijven van jouw verhalen.

7000+

teksten geschreven

23 jaar

ervaring

100%

goed verhaal

Hoe ik mijn droombaan aan de wilgen hing

Werken in de journalistiek vond ik één groot avontuur. Ik ging als verslaggever naar Parijs om verslag te doen van een congres, waagde het om koning Willem Alexander tijdens een werkbezoek wat vragen te stellen en ik werd altijd vreselijk blij van een persoonlijk verhaal. 

Zo volgde ik maandenlang een familie die hun zelfgebouwde camping moest afbreken en een nieuwe uit de grond stampte. Ik heb een beetje hetzelfde bloed. Als ik iets voor elkaar wil boksen, dan ga ik ervoor.

Klinkt als een droombaan?

Jazeker!

Tot het dat niet meer was.

Ik realiseerde me dat ik niet meer zo vaak deed wat ik écht leuk en belangrijk vond: me ergens in verdiepen, mensen interviewen en verhalen vertellen. Er kwam geleidelijk aan steeds iets bij wat ik als journalist ook nog wel even erbij kon doen.

Het was tijd voor een nieuw avontuur. Ik besloot ondernemer te worden en aan te slag te gaan als freelance tekstschrijver. De hoeveel energie die ik door mijn lichaam voelde gaan toen ik die knoop had doorgehakt, is onvoorstelbaar.

Tekstschrijver Maaike van den Bosch uit Almere

Stap voor stap mijzelf ontwikkelen

Preikestolen Noorwegen
Ik merk hoeveel plezier het me geeft om geleidelijk in iets te groeien. Stappen zetten buiten mijn comfortzone geeft mij vrijheid en maakt mij zelfverzekerder.

Zo was ik ook niet direct een allround journalist. Mijn eerste stukje ging over een speeltuin. Lees mijn blog: hoe ik mijn dromen achterna ga

Ik ben niet meteen alleen op reis gegaan in mijn minicamper. Ik ben eerst een weekendje met andere camperaars op pad gegaan.

Inmiddels reis ik met een backpack dwars door Vietnam, wandel ik als pelgrim naar Santiago en reis ik in mijn zelfgebouwde minicamper langs de westkust van Noorwegen naar de Noordkaap.

Ik leer hier veel van. Omgaan met tegenslagen en spannende situaties bijvoorbeeld. Het is inspirerend om verschillende mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen. Hierdoor doe ik veel mensenkennis op en kan ik me goed inleven in andere mensen. 

Dat komt me ook nog eens goed van pas als zelfstandig tekstschrijver.

7x Waarom je liever een tekstschrijver met journalistieke ervaring inhuurt

Ik ben een tekstschrijver met ervaring in diverse media en in de communicatie. Ik combineer mijn werkervaring met een universitaire studie Nederlands en een hbo-opleiding Communicatie. 

Ook ben ik een actief lid bij de vereniging voor tekstprofessionals Tekstnet, waardoor ik op de hoogte blijf van alle vakontwikkelingen. 

1. Ik verdiep mij in welke kernboodschap je wil overbrengen.

2. Ik stel jouw doelgroep en hun behoeften centraal. 

3. Ik vereenvoudig moeilijke materie zodat iedereen het begrijpt.

4. Ik weet hoe belangrijk één duidelijke verhaallijn is.

5. Ik vind vlot een originele invalshoek.

6. Ik gebruik verhaaltechnieken. Door beeldend te schrijven trekt je verhaal direct de aandacht en wordt het onthouden.

7. Ik ben op zoek naar herkenbaarheid en emotie.

Graaft totdat ze iets heeft gevonden

“Ik heb Maaike leren kennen als iemand die gaat voor wat ze wil en graaft totdat ze iets heeft gevonden. Als tekstschrijver en journalist is ze altijd kritisch en scherp. Als persoon vrolijk en collegiaal. Je kunt altijd met haar ‘sparren’. Dit alles maakt haar een professional en een fijn persoon om mee te werken.”
Jessica Hendriks
Jessica Hendriks
Communicatieadviseur Nederlandse Orde van Advocaten

Scherpe pen én luistert goed

Maaike is een doorzetter die complexe materie kan omzetten in makkelijke verhalen. Daarnaast heeft ze een scherpe pen én kan ze goed luisteren. Vooral dat laatste is een belangrijke eigenschap in de wereld van (online) communicatie.”
Vincent Koperdraat
Vincent Koperdraat
mediarelaties & woordvoering bij Wageningen University & Research

Gaat voor het allerbeste

"Maaike is vasthoudend, nieuwsgierig, intelligent, kritisch en laat zich niet met een kluitje in het riet sturen. Maaike neemt alleen genoegen met het allerbeste en probeert ook het allerbeste uit haar collega's te halen. Altijd bereidwillig om mee te denken over een verhaal of een invalshoek."
Odeke de Jong
Odeke de Jong
Radiopresentator Omroep Flevoland
Scroll naar boven