Hoewel de gedachte aan een naaktslak onder mijn blote voeten me doet griezelen, blijken steeds meer mensen hun schoenen uit te schoppen om blootvoets de natuur te verkennen. Barefootwandelen is helemaal in! Als je je bedenkt welke voordelen het heeft, is dat helemaal niet zo gek. Van sterke voeten tot een ontspannen houding en een ultiem gevoel van vrijheid. Mijn belangstelling is gewekt! Ik ga het uitproberen tijdens een wandeling met wandeltrainer Evert Aldewereld.

Om half negen ’s ochtends sta ik wat onwennig samen met elf andere deelnemers op de parkeerplaats bij natuurbelevingscentrum De Oostvaarders in Almere. Evert begint met uitleg: “Die dikke zolen onder je schoenen laten je voetkussentjes verdwijnen en verslappen je spieren. Op blote voeten lopen is de meest natuurlijke vorm van lopen.”

Onderweg doen we enkele oefeningen om onze wandeltechniek te verbeteren.

Tijdens de warming-up maken we met onze knieën cirkels en strekken en buigen we onze tenen. Evert benadrukt het belang van kleine passen. “Dan dreun je niet zo hard met je hielen op de grond.” De steentjes op de harde ondergrond dwingen mij daar sowieso toe. Voorzichtig steek ik de parkeerplaats over naar het pad waar de wandeling van start gaat. “Sta rechtop”, roept Evert me na. “Wees trots.”

Kleine passen maken het verschil

De dauw op het gras is een verademing. In het begin let ik nog goed op waar ik mijn voeten neerzet, maar al snel laat ik het los en kijk ik wat meer om me heen. Het verschil voel ik meteen, precies zoals Evert ons had verteld: “Als je naar beneden kijkt of door vermoeidheid een beetje ingezakt bent, is wandelen een stuk zwaarder. Wie met kleine passen recht voor zich kijkt, beweegt een stuk makkelijker.”

Tekstschrijver-Copywriter-MaaikevandenBosch-Almere-Aldefit-2
Barefootwandelen is de meest natuurlijke manier van wandelen.

Sommige deelnemers blijken al ervaring te hebben met barefootwandelen. “Ik vind het een prettige manier om uit mijn hoofd te komen”, zegt een medewandelaar. “Op blote voeten aard ik en voel ik me verbonden met de natuur.”

Lees hier de rest van het blog


Dit blog schreef ik voor wandeltrainer Evert Aldewereld van Aldefit.

Evert-Aldewereld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven