Iedere tekstschrijver krijgt op een bepaald moment met deze situatie te maken. Je hebt je grondig voorbereid op een interview en toch begrijp je niets van de antwoorden van de geïnterviewde. Je pijnigt je hersens om er chocola van te maken, maar het blijft abracadabra.
Je voelt je dom of je denkt dat de ander je dom vindt als je laat merken dat je er niets van snapt. Help!
De kans is groot dat je geïnterviewde veel vakjargon, vage termen, dure woorden of wollige uitdrukkingen gebruikt.
Zo gebruiken politici graag het woord ‘ombuigen’ terwijl ze eigenlijk ‘bezuinigen’ bedoelen. Dat moet je ook maar net weten.
Vraag toch door
Met vallen en opstaan heb ik geleerd dat er in zo’n situatie maar één ding opzit: stel die ‘domme vraag’ toch en desnoods nog een keer. Blijf doorvragen tot je het volledig begrijpt.
Anders kom je gegarandeerd in de problemen bij het schrijven van je tekst. Je kan geen begrijpelijk verhaal voor een breed publiek schrijven als je zelf niet snapt wat je op papier zet.
5 manieren
Verzamel je moed en vraag om meer verduidelijking. Dat kan je op deze 5 manieren doen:
1. Stel je voor dat je dit verhaal vertelt aan iemand die absoluut niets weet over dit onderwerp en geen enkele vakterm kent, hoe zou je het dan uitleggen
2. Begrijp ik het goed als ik zeg dat …?
3. Kan je dat nog wat verder toelichten?
4. Kan je dat concreter maken met een voorbeeld?
5. Wat bedoel je precies met …?
Bonustip
Zelfs als je veel kennis over een onderwerp hebt, is het slim je eens van de domme te houden zodat je verrast wordt door de antwoorden.
Het kan je waardevolle inzichten opleveren en mooie citaten wanneer geïnterviewden complexe materie in hun eigen woorden vereenvoudigen.