Tekstschrijver Maaike van den Bosch

De magie van beeldend schrijven

Terwijl ik me laat zakken in mijn vertrouwde schommelstoel, besef ik dat de stoel niet meer zo stevig is als vroeger. De afbladderende verf onthult de geschiedenis die eronder verscholen ligt. Het zachte gekraak van het hout vult de stilte in de kamer wanneer ik heen en weer schommel. Deze stoel is meer dan een meubelstuk. Het is de plek waar ik tot rust kom en me bedenk wat ik in dit blog ga schrijven.

Vandaag wil ik graag 3 redenen met je delen waarom ‘beeldend schrijven’ belangrijk is.

1. Levendig

In plaats van simpelweg te zeggen: “Ik ben een ondernemer die zijn passie volgt”, maakt een beeldende beschrijving je verhaal levendiger en boeiender:

“In mijn kleine kantoor, omringd door stapels papieren en het zoemen van mijn laptop, zit ik gebogen over mijn bureau. Het zachte licht van de bureaulamp werpt een schaduw op mijn vastberaden gezicht. De klok tikt onvermoeibaar door, maar mijn enthousiasme kent geen grenzen. Ik leg mijn hart en ziel in elk woord dat ik typ, elke zin die ik vorm om een pakkend verhaal voor mijn klant te schrijven.”

2. Emotie

Vertel beeldend zodat je lezers zichzelf in de situatie verplaatsen en dezelfde emoties kunnen voelen. In plaats van simpelweg te zeggen: “Ik ontspan na een lange werkdag”, laat je lezers jouw verlichting voelen waardoor je verhaal meer impact heeft.

“Na een lange werkdag, waarin mijn hoofd vol zat met gedachten, is het eindelijk tijd om mijn laptop dicht te klappen. Ondanks de twijfels en obstakels heeft een mooi verhaal zijn weg gevonden naar het papier. Mijn spieren ontspannen zich en ik voel de stress van de dag van me afglijden. Met een gevoel van opluchting ga ik de avond tegemoet, mijn hart voelt lichter en mijn geest is bevrijd van zorgen.”

3. Verbinding

Door een uitvoerige beschrijving te geven, herkennen je lezers zich in de situatie en voelen ze zich meer betrokken. In plaats van simpelweg te zeggen “Ik werk in een gezellig café”, neem je ze mee naar de sfeer die je omringt, zodat ze zich in jou en de situatie kunnen verplaatsen.

“Ik stap een charmant café binnen waar de deur me begroet met een rinkelend belletje. De verleidelijke geur van versgemalen koffiebonen prikkelt mijn zintuigen waardoor ik meteen wakker en alert ben. Ik zie gezellige hoekjes met comfortabele stoelen en kleurrijke tafelkleden. Ik installeer me aan een tafel, open mijn laptop en voel de creativiteit door mijn vingertoppen stromen. Dit café is mijn tijdelijke kantoor, een plek waar inspiratie en productiviteit samenkomen.”

Samenvattend

Kortom, beeldend schrijven is een schrijftechniek waarmee je de verhaallijn versterkt. Je neemt je lezers mee in de situatie waardoor je verhaal levendiger wordt en makkelijker wordt onthouden. Je roept emoties op waardoor je verhaal impact heeft en je lezers raakt. En je creëert een verbinding doordat je lezers zich in de situatie kunnen verplaatsen en zich betrokken voelen bij je verhaal.

Zelf verhalen vertellen? In mijn gratis E-book staan veel concrete voorbeelden en vertel ik je de 10 elementen die je verhalen nodig hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven